TuneIn Radio

20130328-134248.jpgEen meestal zwarte doos met een blinkende antenne erop en een box die muziek en gepraat tot in de woonkamer bracht…Ze werden in auto’s, bussen, wachtkamers, parochiezalen en op communielijsten geplaatst. Maar net als de cassette, vcr, typemachine…is ondertussen alles digitaal. Waarom radio niet?

Terwijl er nog talloze smartphones gelanceerd worden met fm-radio, zijn er nog maar weinig mensen die ze opzetten. Je moet er al te vaak oortjes voor gebruiken (die fungeren als antenne) en de ontvangst durft wel eens aan de wensen over te laten. Daarin brengt TuneIn enige verandering: 1 handige app die zowat elke radiozender in de wereld tot aan je smartphone, tablet en computer brengt.

2013-03-28 13.07.29

Wanneer je TuneIn voor het eerst start, kan je best beginnen bij Local Radio. Deze lijst geeft je een overzicht van lokale zenders, maar de app beschouwt, op zijn Amerikaans, een groot gebied als lokaal. Zo lijkt de app België als een provincie van Frankrijk te beschouwen…Daarom kan het soms even zoeken zijn in deze lijst naar bekende gezichten. Maar geen nood: ze zijn er. Als je weinig zin hebt in een paar minuten scrollen, kan je de search-functie gebruiken. To the point, zo zijn we wel.

2013-03-28 13.20.48Eenmaal een radiozender gevonden, hoef je deze enkel aan te klikken om te beluisteren. Het is natuurlijk duidelijk dat je hiervoor een dataverbinding nodig hebt. Indien je geen stevig datapakket hebt of op een wifi netwerk zit, kan de app dus minder handig zijn. Mits een stabiel netwerk is de app wel een waardige vervanger voor de klassieke radio. Ook bij tragere verbindingen slaagt de app er in om een vrij stabiele stroom aan muziek en jibber-jabber te produceren.

2013-03-28 13.36.58Maar TuneIn brengt meer dan enkel de klassieke Studio Brussel en Klara. Voor mensen die niet vies zijn van verkennen, zijn er talloze andere mogelijkheden. Zo kan je kijken welke zenders “trenden”, wereldwijd, of op zoek gaan naar een specifiek geluid. Wanneer je bijvoorbeeld op muziek klikt (duwt als je een touchscreen hebt), krijg je een uitgebreide selectie. Van 60’s tot bluegrass, van hiphop tot polka…onder elk genre zitten talloze zenders. Maar er is ook non-music content. Kijk eens onder sport om sportzenders te vinden en onder news om…Het zal wel duidelijk zijn.

Een minder bekend, maar minstens even leuke optie van TuneIn, zijn de podcasts. Hierin vind je vrijwel alle bekende en minder bekende uitgevers terug en je kan ze, net als radio, beluisteren via streaming. Het is spijtig dat je podcasts niet offline kan beluisteren, maar het is al fijn dat ze inbegrepen zijn.

Kortom: als je zin hebt om wat old school radio te beluisteren op een new school manier of als je in de mood bent om eens te horen wat Zuid Afrikaanse radio zoal uitzendt, dan ben je bij TuneIn aan het juiste adres. Deze gratis app vind je terug in zowel Google Play als de Apple Store. Bovendien is de online versie (via de browser) zeker ook een kijkje waard…

Enjoy.