Reel Big Fish @ De Kreun

2013-04-08 21.22.06Fifa, het befaamde spel van EA bedoel ik dan, is er al jaren. Zo ook in 2000. 13 jaar geleden (de reuma in mijn vingers laait spontaan op…). En in tegenstelling tot de soundtracks van de laatste edities, wou er in die tijd al wel eens een klepper in zitten. Naast Apollo 440 en Robbie Williams (en Gay Dad…) prijkte daar: Reel Big Fish met Sell Out. En tot op de dag van vandaag geloof ik nog steeds dat EA sold out because of that…

Enfin: het mag dus gezegd worden dat ik enigszins angstig was om mijn jeugdidolen 13 jaar later te gaan herontdekken. Zo een dingen kunnen altijd “vies tegenvallen“…Dus wij (een viertal doppler.rbf.lovers) naar de Kreun in Kortijk (vlak bij het station…)

2013-04-08 20.32.28Het voorprogramma was de vrij opzwepende punk-skaband Suburban Legends, die het Amerikaans er lieten van af druipen door hun eigen naam zo vaak mogelijk door de microfoon te roepen. Met grote dank aan de NMBS hebben we wel het grootste stuk gemist, maar de paar synchrone dansjes die we meegepikt hebben, waren zeker de moeite.

To the point than! Reel Big Fish kwam na een kort lichtspel het podium opgehold. Net zoals vele bands die al decennia meedraaien, maakt ook Reel Big Fish geregeld een cast-switch door, maar de zanger is even herkenbaar als ooit. Zij het met een duidelijk grijze tint in zijn Elvis-kapsel. De opener “Everybody’s drunk tonight” was een beetje voorbarig, maar dat liet niemand aan zijn/haar hart komen. De ambiance zat er meteen stevig in.

2013-04-08 21.36.05RBF is verder ook meester in het intermezzo. Vooraleerst: ze doen er nauwelijks. De eerste zes nummers werden naadloos aan elkaar gehaakt en het publiek raakte zelfs vermoeid. Daarnaast gebruiken ze ook attributen aangereikt door het publiek. Van badeenden (die Aaron Barett richting het hoofd van zijn trompetist smeet met de aankondiging “duck”) tot plastieken trompetjes die onbespeelbaar bleken na uitgebreid testen door enkele bandleden.

reel big fish de kreunWat wel meteen opviel was het verschil in respons bij oude versus nieuwe nummers. Deze zijn lang niet zo gekend (alhoewel het ook stuk voor stuk meeschreeuwers zijn) en slaagden er niet altijd in om het publiek even geïnteresseerd te houden. Gelukkig was het een mooi evenwicht. Kleppers als Sell Out, She has a girlfriend now en Beer duwden ons nog eens met de neus op de feiten: dit is steengoed. De cover van “Call me maybe” was leuk, maar niet meer dan dat. Ook de zanger was een beetje teleurgesteld in het publiek (we zijn immers geen Amerikanen) en deelde na één strofe mee: “Yes, we’re gonna play the entire song…”

Ik kan enkel concluderen dat Reel Big Fish nog steeds de moeite is. Ok, ze draaien al eventjes mee en ok, ze zijn oud genoeg om een voetbalelftal aan kiddie-skankers geworpen te hebben, maar ze staan er nog steeds. Stuk voor stuk goede muzikanten, een gigantisch dosis humor en een pak interactie met het publiek. Een teleurstelling konden we het zeker niet noemen. Hoewel de rug wel wat afzag nadien…

2013-04-08 20.44.13Tenslotte nog een prijzend woordje voor de Kreun: niet alleen stond hun toog in de zaal, er waren er bovendien twee van. Maar vooral hadden we met veel plezier mevrouw Schauvliege op sleeptouw genomen om te demonstreren dat niet elke club de boxen laat scheuren. Het volume was aangenaam luid, maar zacht genoeg om het publiek bij Where have you been de lead vocals te laten overnemen. Daar was zelfs Reel Big Fish zelf even niet goed van…