Propagandhi, Shai Hulud, War On Woman @ MOD

Toen ik nog minder baardgroei had dan nu, heb ik Propagandhi al eens mogen aanschouwen in JOC de Nartist te Temse. 5 jaar later en 2 albums verder was het tijd voor deel 2.

We kwamen aan toen War On Women hun feministische teksten al door de boxen geramd hadden. U wilt een voorbeeld? ‘’Newsflash, we all have a penis. Newsflash, we all have a clit.’’ Point taken zou ik zo zeggen.

Shai Hulud was direct een strakke opener voor Propagandhi. Al was het publiek nog niet enthousiast en/of zat genoeg om de Muziekodroom af te breken. (Heb ik van horen zeggen.) Ik was reeds bezig met Propagandhi nummers mee te schreeuwen in mijn hoofd.

Voor de almachtige heersers van Propagandhi het podium opkwamen, was er eerst nog een gastspreker die ons wat Wikipedia informatie gaf over de organisatie Sea Shepherd, waarop het publiek enthousiast reageerde met quotes uit de South Park aflevering ‘Whale Whores’. Ik heb dan maar direct ook een sticker gekocht (1 euro betaald en 3 walvissen gered).

Nadat we urenlang (gevoelstijd) moesten wachten, waren ze eindelijk daar. Direct de stembanden mishandelen dankzij ‘Dear Coach’s Corner’ van hun voorlaatste album ‘Supporting Caste’. Na 3 nummers, waaronder ook meteen ‘Fuck the borders’, kon ik het niet meer laten om mij vooraan te gaan mengen tussen de uitgelaten bloedhonden. Een stuk of 50 man werden net als mij compleet krankzinnig na het inzetten van de eerste akkoorden van ‘A Speculative Fiction’ (klik hier).

Ik heb even een pauze gehouden tijdens de nieuwere nummers. Even vol bewondering staren naar de gitaarskills van Chris terwijl hij er met gemak nog eens 3 meter aan tekst bij zingt. Chris, die normaal ook altijd graag een politieke/ecologische boodschap meegeeft, heeft zich koest gehouden deze keer. We hadden de sympathieke man van Sea Shepherd al gehad natuurlijk.

Ik kan eigenlijk amper beschrijven hoe indrukwekkend deze band is. All time favorites. Nu al. Enkel jammer dat ze deze keer ‘’Haillie Sellasse’’ niet gespeeld hebben. Een goeie sneer naar al de rastafari, zionisten, nationalisten, … altijd leuk! Daarom eindig ik speciaal voor jullie en voor mezelf met deze Propagandhi lyrics.

‘’Fuck zionism.
Fuck militarism. Fuck americanism. Fuck nationalism. Fuck religion. Fuck religion. Fuck religion. Fuck religion. Fuck religion. Fuck religion. Fuck religion. Fuck religion.”

Benjamin.