CD-REVIEW: “Will And The People”

WATP zijn meesters in het brengen van popliedjes in een jas gemaakt van skawol. De band bestaat nog maar van 2010 en scoorde in 2012 met de monsterhit Lion In The Morning Sun’. Goofy as hell. Vooral de charismatische leadzanger (Will Rendle) die de muziek naar hogere sferen brengt.

watpJe kan languit in de zetel gaan liggen en genieten van enkele rustige seconden van het eerste nummer Holiday. Gelukkig spring je na 10 seconden al recht om je dansschoenen aan te trekken. Ska met een enorm hoog zomergevoel. Nog uren zit het stukje stere stere stereooo in je hoofd.

Even krijg je de tijd om uit te rusten op de meer Reggae getinte deuntjes van Eyes. Neem even wel heel letterlijk. Je hebt ongeveer 2 minuten om terug op adem te komen. Dan kan je weer gaan dansen alsof er een raket in je gat steekt.

Een van de uitblinkers is het nummer Masterpiece. Mooi in elkaar geknutseld nummer waar soms flarden van The Pixies in te horen zijn. Ik vrees dat het vanaf daar wel stilaan stopt met de lofzang. Hun debuutalbum was een pareltje waardoor je vanzelf dit album gaat vergelijken, maar het is er toch een van een andere orde. De vrolijke uptempo ska maakt plaats voor melancholische deuntjes en zanglijnen. Redelijk my cup of tea, maar niet wat we van hun gewend zijn.

Het enige echt interessante dat nog volgt na de eerste paar nummers is de vuile intro van 100000 times before. Het gaat van opbouwend naar verrassend en net wanneer het mag ontploffen kiezen ze voor, jawel, melancholische tweestemmige zang. 100000 zou ook kunnen terugslaan op de hoeveelheid breaks. Wachten op een ontploffing en in de plaats enkel een baslijntje en zang krijgen. Soms verrassend, maar als je 100000 keer op je honger blijft zitten… De laatste 10 seconden zijn wel nog zeer geslaagd trouwens. Doorspoelen mag!

En Birds doet het dan weer wel! Opbouwen, plagen, het vuur aanwakkeren en dan in brand schieten. Sorry GAIA, even mierenneuken. Het vuur had wat langer mogen branden.

Het album eindigt met het nummer Dreamer. Metafoor voor het hele album. Je droomt vaak weg en af en toe schiet je wakker door een bijna-natte-droomervaring, maar het album krijgt je onderbroek niet echt nat.

Will And The People – Lion In the Morning Sun:

Will And The People – Holiday