Alt-J @ Vorst Nationaal

Een band zoals Alt-j, zo vind je er geen tweede. Ze hebben een enorm vernieuwende sound die een mengeling is van enorm veel muziekgenres. Bluesy gitaarlijnen tot dubstepbeats en dan weer de breekbaarste zangstukken worden allemaal feilloos aaneengelijmd. Geen band voor het grote publiek zou je denken, maar toch was Vorst Nationaal in geen tijd uitverkocht.

Het voorprogramma werd in Vorst Nationaal verzorgd door respectievelijk Gengahr en het opkomende Wolf Alice. Zeer behoorlijk, maar hun muziekgeweld compenseerde het lange wachten op Alt-j toch net niet.

Drie uur nadat de deuren opengingen, werd het publiek voor de eerste keer enthousiast toen ze de intro van ‘Hunger of the Pine’ door de boxen hoorde weerklinken. De decibels gingen nog de hoogte in toen de band het podium opkwam. De toon was meteen gezet.

Als je als band nog maar 2 grote albums uitgebracht hebt, dan weet je dat het publiek verwend zal worden met bekende nummers. Ze konden het hun dus zeker permitteren om ‘Hunger of the Pine’ en ‘Matilda’ in hun beginkwartier te proppen. ‘Frontman’, of beter gezegd, de zanger Joe Newman was maar één keer te betrappen op podiumervaring en dat was tijdens ‘Matilda’, waar hij het publiek het even gunde een aantal zinnen mee te zingen.

Een band van dit kaliber zonder echte frontman is toch vrij uniek. Gus, die het keyboard bespeelt en de back-up vocals verzorgt nam de dankwoordjes op zich. Joe, zanger en gitarist, deed af en toe een truc met zijn flesje water, maar concentreerde zich voor de rest vooral op zijn optreden.

Het publiek werd verwend met een variatie aan nummers van beide albums en ondanks het lange wachten, was alles vergeten en vergeven. Alt-J stond er en wij bleven ook met plezier staan, luisteren

en vooral genieten. (En ja hoor, in de verre hoekjes van het stampvolle Vorst Nationaal werd er zelfs een gedanst).

Alt-J, aan naam om te onthouden. Voorlopig staan ze nog wat onwennig rond zich te kijken op het podium en moeten ze nog vertrouwd geraken aan het grote publiek, maar ik weet zeker dat ze er tegen Rock Werchter klaar voor zullen zijn.

Alt-J, 3 februari 2015, Vorst Nationaal (Brussel)